
شیوههای جایگزین حلوفصل منازعات یا “ای دی آر” مبتنی بر اصول خصوصیات زیادی هست که آن را از شیوه رسمی حل منازعات متمایز میسازد.
مهمترین خصوصیات شیوههای جایگزین حلوفصل منازعات یا “ای دی آر” قرار ذیلاند:
1-مراجعه به شیوههای “ای دی آر” اصولاً اختیاری و مبتنی بر توافق طرفین منازعه هست.
2- رسیدگیهای “ای دی آر” معمولاً یک مرحلهای است و جز در موارد خاص، فیصلههای صادره قطعی هست.
3- شخص یا اشخاص ثالث بیطرفی که برای حل منازعه در طرق بدیل منازعات یا “ای دی آر” فعالیت میکنند.
اصولاً به اساس توافق طرفین منازعه انتخاب میگردند.
4- پروسه حل منازعه در شیوه “ای دی آر” مبتنی بر مذاکره و گفتگوی طرفین منازعه صورت میگیرد.
رسیدگیهای مبتنی بر شیوههای جایگزین حل منازعات بهطور غیرعلنی و محرمانه برگزار میشود و جز طرفین منازعه و نمایندگان آنها اشخاص دیگر حق ورود و دخالت در جریان رسیدگی را ندارند(فکوهی،1389).
4-2- فواید مراجعه به شیوههای جایگزین حل منازعات
مراجعه به شیوهای جایگزین حلوفصل منازعات یا “ای دی آر” فواید بیشماری برای طرفین منازعه دربردارد که باعث میشود افراد دخیل در منازعه اختلافاتشان را خارج از محدودهای ادارات عدلی قضایی حلوفصل نمایند. (فکوهی،1389).
از مهمترین فواید مراجعه به شیوههای جایگزین حل منازعات میتوان به شکل ذیل نام برد:
1-4-2- ازلحاظ سرعت
در شیوههای جایگزین حل منازعات یا “ای دی آر” اختلافات معمولاً سریعتر از محاکم حلوفصل میگردند. زیرا اولاً تراکم قضایا و روسیههای که در اداره عدلی قضایی وجود دارد در شیوههای جایگزین حل منازعات مشاهده نمیشود. دوم اینکه پیچیدگی تشریفاتی که ازلحاظ اجرایت شکلی در رسیدگی به اختلافات در ادارات عدلی قضایی مشاهده میشود در شیوههای “ای دی آر” وجود ندارد. سوم اینکه اشخاص ثالث بیطرفی که جهت حل منازعات در شیوههای جایگزین حل منازعات انتخاب میگردند اشخاص متخصص مسلکی در موضوع خاص میباشند. چهارم اینکه در شیوههای جایگزین حل منازعات کدهایی حقوقی مدون وجود ندارد که تعارض آنان با یکدیگر که پروسه “ای دی آر” را پیچیده سازد. پنجم اینکه پروسه رسیدگی به اختلافات در شیوههای جایگزین حل منازعات یک مرحلهای هست که این خود سرعت حل منازعه را افزایش میدهد(فکوهی،1389).
2-4-2- ازلحاظ هزینه
در شیوههای جایگزین حل منازعات، اختلافات با هزینه کمتری حلوفصل میشوند(فکوهی،1389)..
3-4-2- ازلحاظ محرمیت
در شیوههای جایگزین حل منازعات، جریان رسیدگی بهطور خصوصی محرمانه و غیرعلنی صورت میگیرد. پادر نظر داشت حساسیت چگونگی موضوع مورد منازعه طرفین یا یکطرف منازعه بنا به دلایلی ممکن است که بخواهند که رسیدگیهای که توسط “ای دی آر” صورت میگیرد به شکل سری محرمانه صورت گیرد که در این صورت تمام جریانات رسیدگی توسط اشخاص ثالث به شکل محرمانه بر گذار میگردد. (فکوهی،1389).
4-4-2- ازلحاظ تسهیلات
در شیوههای جایگزین حل منازعات، رسیدگی به اختلافات با سهولت آسانی صورت میگیرد(فکوهی،1389).
5-4-2- ازلحاظ تأمین عدالت
در شیوههای جایگزین حل منازعات، اختلافات بهوسیله شخصی رسیدگی میشود که توسط طرفین منازعه انتخاب میگردد مورد اعتماد آنها هست. وازسوی دیگر شخص بالت نسبت به موضوع مورد منازعه دارای تجربه، دانش مهارت مسلکی هست که به حل سریع و عادلانه ویتامین عدالت کمک بیشتر مینماید(فکوهی،1389).
6-4-2- ازلحاظ قواعد و مقررات
شیوههای جایگزین حل منازعات مبتنی بر قواعد و مقررات موردتوافق طرفین منازعه هست. طرفین اختیاردارند که قوانین و قواعد مناسب را برای حل منازعه وضع نمایند. هکذا آنها میتوانند بدون استناد به قانون مدون تا جاییکه در تناقض صریح به احکام قوانین نافذ و شریعت اسلامی قرار نگیرد، اختلافشان را حلوفصل نمایند(بیات،1387).
7-4-2- ازلحاظ همکاری طرفین منازعه
حلوفصل منازعات در شیوههای جایگزین حلوفصل منازعات در فضای دوستانه و توأم با همکاری نزدیک طرفین منازعه صورت میگیرد. در شیوههای جایگزین حل منازعات طرفین منازعه سعی میکنند تا اختلافاتشان را از طریق گفتگوهای مستقیم و یا غیرمستقیم حلوفصل نمایند که چنین کاری بدون همکاری نزدیک و تشریکمساعی آنها ممکن نیست(بیات،1387).
در تحقیقی که آقای بیات در سال 1386 انجام داده بود نرخ وقوع قتل عمد در کل کشور طی سالهای 1385-1376، روند صعودی داشته است و از 49/2 در هر صد هزار نفر جمعیت در سال 1376 به 1-3 در هر صد هزار نفر جمعیت افزایشیافته است. البته لازم به ذکر است که نرخ وقوع قتل عمد در سال 1381 به 83/3 در هر صد هزار نفر جمعیت رسیده است که رقم چشمگیری هست(بیات،1387).
بعد از جمعآوری کل نظریههای مطرحشده در پروژههای تحقیقاتی (درزمینه قتل) و دستهبندی و بررسی این نظریه میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که از مجموع تئوریهای جامعهشناختی، نظریه فشار بیشترین استفاده و تئوری بیسازمانی و نظارت اجتماعی کمترین استفاده را داشته است. البته لازم به ذکر است که بعد از نظریه فشار تئوریهای روانشناسی در رتبه دوم قرارگرفتهاند و این مسئله نشان از این دارد که محققان در نبین مسئله قتل نگاهی فردی را اتخاذ کردهاند و بهجای توجه به متغیرهای اجتماعی، بیشتر به متغیرهای روانی و فردی توجه کردند (بیات، 1387).
عبدالحسین طیوری مهر در تحقیقی خود تحت عنوان بررسی ریشههای فرهنگی و اجتماعی قتل پرداخته است ایشان مینویسد:
اینجا فقط تکه های از پایان نامه به صورت رندم (تصادفی) درج می شود که هنگام انتقال از فایل ورد ممکن است باعث به هم ریختگی شود و یا عکس ها ، نمودار ها و جداول درج نشوندبرای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت 40y.ir مراجعه نمایید.
رشته حقوق همه گرایش ها : عمومی ، جزا و جرم شناسی ، بین الملل،خصوصی…
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
علت صدور قتل از یک شخص از ابعاد مختلف مورد کندوکاو قرارگرفته اینک ما فقط به بعد فرهنگی و اجتماعی آن میپردازیم بر اساس نظریه جامعهشناسی (سوسیوژنیک) علت قتل را ناشی از شرایط اجتماعی میدانند، اینک به سؤالات مطرحشده بهصورت تفصیلی و جداگانه پرداخته میشود و در ادامه به تحلیل نهایی آن خواهیم پرداخت:
5-2- بیشترین فراوانی قتل در شهرستان سراوان کدام است؟
بر اساس تحقیقات انجامگرفته قتل به صورتهای مختلفی صورت میگیرد استفاده از سلاح گرم و سرد و چوب و چماق و.. البته علل مختلفی نیز دارد ولی چند عامل از عوامل دیگر مؤثرتر وبرترند لذا به این چند مورد اکتفا و سعی در تحلیل این موارد میکنم (نظری،1384).
اگر بخواهیم قتلهایی را که در …. رخ میدهد را طبقهبندی کنیم به پنج نوع قتل که از بقیه مهمتر میباشند میرسیم که عبارتاند از: 1- قتلهای ناموسی 2- قتلهای خانوادگی 3- قتلهای بین طایفهای 4- قتلهای انتقامی (قصاصی) 5- قتلهای سریالی یا برنامهریزیشده ازجمله مهمترین قتلها درسراوان میباشند. و اینک به توضیح و معرفی هرکدام از انواع یادشده میپردازیم و در آخر این قسمت جدول آماری قتل در چند سال اخیر را ذکر میکنم.
1-5-2- قتلهای ناموسی:
از عوارض دوران گذر از سنت به مدرنیته و ایجاد تعادل بین اعتقادات قدیمی مردم و معارف و علوم جدید، به هم ریختن بسیاری از سنن در عمق محتوایی آن امری اجتنابناپذیر است. توجه صرف به ظواهر اخلاق و سنتهای کهن موجب غفلت از کرامت و شدن انسانی میشود. در این حالت وفاداری به سنت، اهمیتی فراتر از شأن و منزلت انسانی مییابد. پدیده “قتلهای ناموسی” که ریشه در باورهای قدیمی عموم مردم جامعه دارد، یکی از مظاهر این روند است(نظری،1384).
طبق بررسیهای انجامشده 20 درصد قتلهای اتفاق افتاده در کل کشور ناموسی و جنسی است. درعینحال در سالهای اخیر جدا از مردانی که اقدام به قتل ناموسی زنان خود میکنند زنان بسیاری نیز در واکنش به اقدامات غیراخلاقی مردان خانواده آنها را به قتل میرسانند که این پدیده نوظهور و در حال گسترش است.
2-5-2- قتلهای بین طایفهای:
در قدیم وقتی بین دو نفر درگیری اتفاق میافتاد شیوخ طوایف سعی در حل منازعات میکردند و در خیلی موارد موفق به این کار شدند و در مواردی دیگر نیز تبدیل به نزاع دستهجمعی شده و باعث بروز قتلهای موحشانه ای گردیده است در مواردی که موفق به حل نزاع میشدند یکی از دو طرف از حل ارائهشده خشنود نیست و آن را در سینه خود میگذارد و آن را به فرزندان خود منتقل میکند و باعث میشد که نسل جدید نیز از هم کینه به دل بگیرند وسعی در انتقامجویی میشوند و در مواردی دیدهشده که قتلهایی به این شکل صورت گرفته است(نظری،1384).
3-5-2- قتلهای انتقامی (قصاصی):
این نوع قتل دریکی دو دهه پیش کاهشیافته ولی بعضی مواد حاکی از این امر است قتلهای قصاصی تا مدتی نهچندان دراز بوده و به صورتهای شنیع اتفاق میافتاده است و قاتل سعی در قصاص طرف و گرفتن حق خویش با دست خود میکرده است برای همین امنیت جانی و مالی مردم در هر زمان به خطر میافتاده است.
قتلهای سریالی یا برنامهریزیشده که با گسترش و قدرتمند شدن نیروهای امنیتی قاتلین نیز طرق قدیمی را عوض کرده و سعی در انجام قتلهای خود به شکل برنامهریزیشده و منسجم بهطوریکه نیروهای نظامی نتوانند به او برسند و از قضیه قصر در بره. در اینگونه قتلها قاتل (در بیشتر موارد این قاتلین اجیرشده میباشند) از قبل مکان موردنظر و همچنین هدف خود را تا مدتی تحت نظر خود قرار میدهد و در یک فرصت مناسب به هدف حمله میکند و او را ناکار میکند و با اسلوبی که خود تعین میکند هدف را بهطور شنیعی به قتل میرساند (نظری،1384).
آقای علیمحمد ابوالحسنی در تحقیق خود تحت عنوان نظریههای منازعات قبیلهای مینویسد:
واژه منازعه معمولاً به وضعیتی اشاره دارد که در آن، گروه انسانی معینی (خواه قبیلهای، قومی، زبانی، مذهبی، اقتصادی- اجتماعی، سیاسی، و یا غیر آن) با گروههای انسانی معین دیگری به دلیل ناسازگاری واقعی یا ظاهری اهدافشان، تعارضی آگاهانه داشته باشند. لوئیس کوزر منازعه را چنین تعریف میکند، «مبارزهای بر سر ارزشها و مطالبه منزلت، قدرت، و منابع نادر، که در آن هدف هر یک از طرفین خنثیکردن، صدمهزدن، و یا نابود ساختن رقبای خویش است». منازعه، کنش متقابل انسانها با یکدیگر است و شامل مبارزه افراد با محیط فیزیکیشان نمیگردد. منازعه با رقابت محض یکسان نیست(ابوالحسنی،1390).
6-2- اهمیت شناخت انگیزه وقوع قتل
شناخت انگیزه جرم در نتیجه بررسی اوضاع و احوال وقوع جرم، چگونگی اظهارات مطلعان، شخصیت متهم و قربانی او و نوع جرم ارتکابی فراهم میشود. با شناخت انگیزه راه کشف جرم و پیدا کردن ارتباط متهم یا واقعه و قربانی هموارمی شود (انصاری، 1380).
نخستین بار پیروان مکتب تحققی توجه دیگران را به این نکته جلب کردند که: انگیزه یکی از وسایلی است که پرده از روی حالت خطرناک بر میدارد (ولیدی، 1380).
براساس نظرات لیت جیمز که یک روانشناس جنایی هست، هیچ کس بی دلیل کاری را انجام نمیدهد. انگیزههایی که پشت اعمال یک مرد دیوانه قرار دارد منطق او را تشکیل میدهد حتی قاتل روانی هم کاری را کاملاً غیر منطقی و بی معنی است انجام نمیدهد. او نیز روشی در دیوانگی خود دارد. در پشت پرده آنچه که او انجام میدهد و چگونگی انجام آن کار یک منطق قابل توجه (از نظر خودش) وجود دارد هر چند عمل وی وحشیانه و کاملاً بی دلیل به نظر برسد (گیبرث ، (گیبرت، ترجمه رضاپرویزی،1377).
انگیزه یکی از عوامل احراز کننده دلایل ضمنی در تحقیقات جنایی است و ماموران پی جو را به کشف جرائم جنایی رهنمون میسازد هر چند از نظر قضایی قتل به هر انگیزه ای که صورت گرفته باشد قتل است. لیکن شناخت انگیزه و توجه به آن محقق پی جوی قتل را به شناسایی قاتل نزدیک میکند. با این کار، او در مییابد به دنبال چه قاتلی بگردد. بنابراین میتوان ادعا کرد یکی
Leave a Reply